Tatum Home Project

Goal:

BeforeThe Tatum home is a residence for a family of five in the Garden Oaks community of near northwest Houston. This significant rehabilitation project is unique in that the family chose to remodel and remain in their neighborhood close to friends, family, school and work. The owners realized the residential sector of the construction market is significant and has great impact on the environment. The goal was to minimize their contribution to this impact during and after the project. Design measures that address risks such as interior moisture, air infiltration and ultra violet radiation kept focus on efficient and budgetary mindful solutions. By keeping size expansion low and design sensitivity high, this family maximized the need for change. The home, originally built in 1939 as a duplex and remodeled in 1998 to a Beforesingle family residence, was re-purposed to offer more efficient system upgrades and changes from a traditional floor plan to one that supported this larger family. The house was re-planned to incorporate day lighting, openness and ease of use for both children and adults. Private spaces expanded upstairs to offer each child his own private room and a laundry room accessible to all. The public spaces downstairs invited occupants to a more open plan. By keeping total square footage under 3000 square feet, the owners achieved a more manageable energy and maintenance plan for the home. The six bedroom, three bath house is intended to be flexible as the family’s needs change.

 

Solution:

AfterAfter an eight month period of construction, the home was built with a simple gable metal roof , light in color to reflect heat and with wide eaves to improve solar thermal gain. A vented skin system and radiant barrier at the roof all contribute to this goal. Gutters and downspouts collect clean rainwater from the roof and direct it to an underground tank using this and HVAC condensate harvest to irrigate the landscape. Because 90% of the existing framing was reused, the goal of material reuse was met. AfterRelying on more day lighting and LED interior lights when necessary electricity usage was diminished. A high efficiency HVAC system and an energy recovery ventilator to bring fresh air into the home continued to provide ways for the home to meet Energy Star criteria. Low VOC finishes and paints contributed to better air quality. Matching floor materials with salvaged Oak flooring from a neighboring house allowed seamless design transition while meeting material objectives.

AfterTo verify that these goals were being met, the clients chose to seek LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) for Homes Silver Certification, a level of certification provided by the U.S. Green Building Council.

 

 

 

 


Hit Counter by Digits